הפתרון האידאלי לטיפול בתזונה כשצריך להשתמש בגרעינים במינון טיפולי- חטיפים בייתים, בשיטה חדשנית שהופכת אותם לקלי ומהירי הכנה- כל כך טעים שחייבים להכין כמות גדולה! עוד לא פגשנו מי שלא התלהב ואכל, בלי שום קשר להשקפות הבריאותיות שלו!! גרעינים, זרעונים ואפילו דגנים קלויים מקבלים מקום של כבוד במטבח- אצל מבוגרים וילדים כאחד. וגם- איך אפשר בלי- השקפה תזונתית ברקע המאמר (כולל מחקרים על יתרונות תזונתיים בקליה! כן בהחלט יש הרבה כאלו!).
קלייה- הפתרון לטיפול בתזונה
אנחנו הגענו לשיטה הזאת בעקבות ניסיון להפוך טיפול בתזונה לקל ונוח ובמיוחד לאפשרי- זאת אומרת שחייב להיות גם טעים. כשניסינו להנגיש למטופלים את הטיפול באמצעות תזונה וכשבסוף האבחון וההמלצות המתאימות חזרה שוב ושוב השאלה- "אז מה עושים עם זה?" / "איך אוכלים את זה?" הבנו שצריך פתרון מעשי שיאפשר למטופלים לצרוך מינון טיפולי של רכיב הנחוץ להם וגם ליהנות מזה.
חשוב להדגיש שבשביל לטפל עם תזונה חייבים לצרוך מינון טיפולי באופן סדיר.
קליה במכונת פופקורן- קל ומהיר!
מה יותר נחמד ובריא משקית זרעונים קלויים בבוקר לחוץ בדרך לעבודה או לבית הספר?
אז נכון שניתן לקלות כמובן על מחבת ללא שמן (זהירות! עלול לחרוך את המחבת, רצוי להקדיש מחבת לצורך הקליה) או בתנור, בשני המקרים רצוי עם מי מלח. אבל מאז שגילינו את האפשרות החדשה, לא חשבנו לנסות לחזור אחורה.
קליה באמצעות מכונת פופקורן ביתית המבוססת על אויר חם וללא שמן, היא קלה ומהירה בלי שום השוואה!
המכשיר קטן ולא תופס נפח אחסון, קל מאד לשימוש ולא דורש לרוב ניקוי. הוא גם לא יקר- בין 70 ל-100 ₪, ניתן למצוא בקלות בחנויות חשמל ובאינטרנט (אנחנו לא ממליצים על מותג כדי להישאר ניטרליים- לא מקבלים אחוזים מאף חברה...).
תוך פחות מדקה מקבלים 70 גר' של קלויים. הכמות הקטנה הזו עוזרת לנו להישאר תמיד במצב טרי ולתת לכל גרעין את הטיפול המדוייק שלו- כי כשזה ממילא לוקח פחות מדקה אז אין טעם לערבב גרעינים שכל אחד צורך זמן קליה שונה.
בחשבון פשוט תוך 5 דקות תקבלו מיכל של כ-350 גר' גרעינים וזרעונים קלויים- מנה משביעה, טעימה ומלאת ערכים תזונתיים.
יש גם רווח צדדי- ילדים (גדולים ואחראיים בלבד!) ייהנו להפעיל את המכשיר ולפנק את כל המשפחה (והשכנים והחברים...זהירות, זה עלול לעלות ביוקר!). התהליך כל כך קל ומהיר שזה הפך אצלנו ל- "TAKE AWAY" הזמין של הבוקר לפני הלימודים, במקום ביסקוויט או בייגלה מלאי פחמימות ריקות... מה יותר נחמד משקית פיצוחים טרייה, חמה ומזינה בדרך להסעה... הולך מצוין גם על סלט ירקות, עם הלחם, כנישנוש ובעצם בכל צורה שהיא!
איך קולים גרעינים בשיטה קלה ומהירה?
חשוב מאד להקפיד על הוראות השימוש לפי הדף המצורף למכשיר (שני הדברים הכי מהותיים הם - שהמכשיר לא יתחמם מידי ולכן לעשות הפסקות בהתאם להוראות השימוש ושלא ייגעו נוזלים במכשיר).
בוררים כף מדידה וקולים במכשיר (כל מכשיר ולפי הכמות המומלצת שלו- במכשיר בו אנחנו השתמשנו ההנחיה הייתה לא יותר מ 70 גר'). הקלייה מוכנה כשהזרעונים קיבלו צבע עדין או מתחילים להתפצפץ. לא להיבהל אם עולה קצת עשן ממיכל הקלייה, זה תקין- העשן עולה מהזרעונים שנקלים ולא מהמכשיר. בסוף מעבירים מהר ובזהירות (חם מאד!) לכלי זכוכית או תבנית נייר כיוון שאם הזרעונים יישארו במכונה הם עלולים להישרף אפילו כשהיא כבויה.
מומלץ בין מנה למנה לנקות את המכשיר לפי ההוראות כדי למנוע טעם שרוף של השאריות מהקלייה הקודמת. ולא לשכוח(!) להקפיד על הפסקות להתקררות המכשיר, לאחר מספר הדקות המומלץ בהוראות היצרן.
ולשלב הסופי- משדרגים גרעינים לנישנוש מנצח
למי שלא נמנע ממלח, התוספת הזאת הופכת את הגרעינים ללהיט!
לפני הקלייה- ממיסים 3 כפות מלח בכוס מים חמים. כשמתקרר מעבירים לשפריציר/ מיכל תרסיס. הכמות מספיקה לתקופה ארוכה (אצלנו החזיק מספר חודשים...). בעודם חמים, שוטחים את הקלויים בצלחת זכוכית ומשפריצים כך שהמים יתאדו מיד מהחום של הזרעונים הקלויים ויעטפו אותם באופן שווה במליחות טעימה.
ניתן באותו אופן גם לרסס מי סוכר או סילאן טבעי מדולל במים- בערך כף על 3 כפות מים. הגרסה המתוקה יוצאת "דביקית"
גרעינים ודגנים מומלצי קלייה:
ככלל, כדי למתן התחמצנות רצוי לקלות עד לגוון חום בהיר. לנוחיותכם, הוספנו בסוגריים את זמן הקליה עבור כל גרעין. הזמנים המובאים בסוגריים הינם לפי ניסיונינו ועלולים להשתנות מעט בהתאם למכשיר.
גרעיני דלעת (35 שניות), שקדים פרוסים(35 שניות), גרעיני חמניות(30), שומשום שחור (30), שומשום מלא (30), צנובר (35), דוחן (45), אמרנט (עד שמתפצפץ), גריסי פנינה (75 שניות).
רוצים לדעת עוד על אפשרויות הטיפול בתזונה? למעבר ל-
האם ייתכן שקלייה מעצימה ערכים תזונתיים?
כחלק מהשקפה תזונתית הגורסת שאכילת מזון מן הצומח ללא בישול מכבידה על העיכול, שמשליך על כלל המערכות, אנחנו ממליצים בחום על קלייה. אבל בכל זאת, מה עם הרס של ערכים תזונתיים? ומה עם התחמצנות של שמנים שהגרעינים מכילים?
ובכן, אין לקלות: מוצרים המכילים חומצות שומן אומגה 3 שמתקלקלים ועלולים להפוך למזיקים- כגון אגוזי מלך, זרעי צ'יה, זרעי פשתן. הגרעינים אותם הזכרנו כ"מומלצי קלייה" מכילים אנטי אוקסידנטיים ושמניהם יחסית עמידים יותר כך שקליה קצרה לא תפגע בהם. ולגבי ערכים תזונתיים- ראוי לציין שבמחקר שנעשה על מספר אגוזים בהשוואת קלייה וצלייה מול צריכה גולמית של האגוז נמצאו נתונים מפתיעים: עלייה ברמת נוגדי החימצון בקלייה וצלייה בפיסטוקים, ובצורה ממש דרמטית בצנוברים.
בשקדים רמת נוגדי החימצון עלתה בקלייה ופוחתת בצלייה. בקשיו היא פוחתת בקלייה וצלייה.
לגבי רכיבים אחרים – פלבנואידים, פנולים, ח' שומניות ועוד – ניתן להגיד בכללות שצורת הצריכה המומלצת היא לא בצורתם הטבעית הלא מעובדת! במחקר נערכו בדיקות על 4 סוגי אגוזים והמסקנות היו: בקשיו – רצוי לצרוך מטוגן. בפיסטוקים וצנוברים – קלוי או מטוגן. המעניין הוא שגם בשקדים – ההמלצה היא להשתמש לא בצורה הגולמית אלא בצורה המחוממת. עם כל זאת חשוב להדגיש שזוהי המלצה כללית ותמיד יכול להיות מצב ספציפי שבו יתאים למישהו צריכת שקדים בצורתם הגולמית בדווקא.
Comments